200 g mąki pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej tortowej (500, może by i 550 typ)
10 g drożdży instant (3 raczej płaskie łyżeczki)
płaska łyżeczka soli
3/4 łyżeczki cukru
300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
odrobina oleju* (do rozciągnięcia ciasta)
Cienkie i chrupiące ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać suche składniki, wlać wodę i kilka razy "zagnieść" ręką, aż składniki się połączą. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Uformować w ręku kulę z jednej części ciasta.
Blachę do piekarnika wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Na środku umieścić kulę. Troszkę ją poklepać by się spłaszczyła, a następnie natłuścić ręce olejem i rozciągać ciasto na blasze.
3.Posmarować sosem, ułożyć ulubione składniki. Piec 10-15 min
Komentarze