Cienkie i chrupiące ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis na 2 pizze

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 200 g mąki pełnoziarnistej
    300 g mąki pszennej tortowej (500, może by i 550 typ)
    10 g drożdży instant (3 raczej płaskie łyżeczki)
    płaska łyżeczka soli
    3/4 łyżeczki cukru
    300 ml ciepłej wody (ale nie gorącej)
    odrobina oleju* (do rozciągnięcia ciasta)
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pizza

Cienkie i chrupiące ciasto na pizzę z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać suche składniki, wlać wodę i kilka razy "zagnieść" ręką, aż składniki się połączą. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować w ręku kulę z jednej części ciasta.
    Blachę do piekarnika wyłożyć brązowym papierem do pieczenia. Na środku umieścić kulę. Troszkę ją poklepać by się spłaszczyła, a następnie natłuścić ręce olejem i rozciągać ciasto na blasze.
  • 3. Posmarować sosem, ułożyć ulubione składniki. Piec 10-15 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować