Filet z kurczaka w sosie czosnkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lżejsza wersja tradycyjnego obiadu

  • 50 min

Składniki:

  • * 500 g filetu z piersi kurczaka
    * 2 łyżki oleju
    * 500 ml bulionu drobiowego
    * 1 pęczek koperku
    * 1/2 pęczka szczypioru
    * 2 liski bazylii
    * 1 łyżka pasty czosnkowej*
    * główka czosnku
    * 3 łyżki mąki
    * 100 ml mleka 0,5%
    * zioła prowansalskie, pieprz, przyprawa do kurczaka

Filet z kurczaka w sosie czosnkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka podzielonego na kawałki, oprószonego w ulubionych przyprawach
  • 2. W garnku gotujemy bulion, dodajemy kawałki kurczaka.
  • 3. Na pozostały olej wrzucamy posiekaną zieleninkę i 1/2 główki czosnku. Przesmażamy dosłownie kilkanaście sekund. Dodajemy do bulionu. Gotujemy ok 10-15 minut.
    Dodajemy przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek i pastę czosnkową.
    Mąkę rozrabiamy z mlekiem i odrobiną wody. Zagotowujemy.

    Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Porady

Jeśli nie masz pasty czosnkowej, ten składnik możesz pominąć na rzecz 2-3 ząbków czosnku więcej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy