Zapiekane koperty naleśnikowe z warzywami i kurczakiem

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie powstało w ramach wykorzystania kurczaka z rosołu. Ja zawsze mam problem ogromny co zrobić z gotowanym mięsem, którego nikt w mojej rodzinie nie lubi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 15 naleśników:

    200g mąki pszennej
    1 jajko
    200 ml mleka 0,5%
    300 ml wody
    1 łyżka oleju

    Na farsz:

    1 kg gotowanego mięsa drobiowego z rosołu
    1 kg mieszanki warzyw na patelnię
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    zioła, przyprawy

    Na sos:

    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka wody
    100 g startego żółtego sera
    3 żółtka
    zioła prowansalskie

    Ponadto:

    200 g startego żółtego sera
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zapiekane koperty naleśnikowe z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Smażymy naleśniki.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Mięso z kurczaka obieramy z kości i skór, wrzucamy do patelni. Smażymy.
  • image-0ygdxri 4. Gdy mięso się zrumieni, wrzucamy warzywa, podlewamy odrobinę wodą i dusimy aż będą al dente. Doprawiamy wg. uznania
  • 5. Składniki na sos mieszamy.
  • image-0lhwq1l 6. Naleśniki faszerujemy, składamy na pół i jeszcze raz na pół w tzw. kopertę.
  • image-1ksvhq9 7. Układamy na blasze do pieczenia.
  • image-1ww4fab 8. Polewamy sosem i pieczemy ok 15 minut
  • image-0mjthm9 9. Po 15 minutach otwieramy piekarnik i posypujemy naleśniki pozostałym serem i ziołami. Pieczemy jeszcze 3-5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować