Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta, czyli spodu naszego placka. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po troszku cukru i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach25/40 cm
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około30 minut.
Masło ucieramy mikserem dodajemy masę kajmakową i pokruszone bezy. Taką masę wykładamy na wystudzone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietankę dodajemy żelatynę. Wykładamy na masę kajmakową. Na koniec ścieramy czekoladę. Wkładamy pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze