Ciasto ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    5 dużych jajek
    1 1/4 szkl cukru
    1 1/4 szkl oleju
    1 1/2 szkl mąki krupczatki
    1 1/2 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    600g szpinaku mrożonego (brykiet rozmrożony i odciśnięty na sicie)
    na bitą śmietanę:
    1/2 l kremówki
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    dżem z kiwi
    pestki z 1 owoca granatu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę nad parą wodną, następnie powoli wlewać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać szpinak i zmiksować raz jeszcze.
    Ciasto przelać do blachy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut z termoobiegiem w temp. 170 s C. Wystudzić i ściąć wierzch ciasta krusząc go w palcach. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec wlać żelatynę. Na ciasto wyłożyć dżem z kiwi, wyrównać, wyłożyć masę, wyrównać. Wierzch posypać okruszkami ciasta lekko dociskając. Posypać pestkami granatu . Schłodzić przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Kiwi Śmietana Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto ze szpinakiem

To może cię zainteresować