Ciasto ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rarytas, który kusi smakiem i barwą.

Składniki:

  • ● 45 dag mrożonego szpinaku (drobnego, nie liści)
    ● 1 i 1/3 szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● 1 i 1/3 szkl. oleju
    ● 2 szkl. krupczatki
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 300 ml śmietany 30%
    ● 2 op. śmietan-fiksów
    ● cukier wanilinowy
    ● truskawki do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy i osączamy.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem. Mieszając, powoli wlewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem i dodajemy szpinak. Ciasto wlewamy do tortownicy (śr. 21 cm) i pieczemy godzinę w temp. 180 °C. Po wystudzeniu odcinamy nożem wierzch ciasta i drobno kruszymy.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fiksy i cukier wanilinowy. Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy okruszkami. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Lekko dociskamy dłonią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować