Ciasto miętowe z galaretką i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier, pod koniec dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno - cukrowej, dodać mak i wymieszać. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 22x33 Piec 30 minut w temp 180 s C.
Masa miętowa: Landrynki i wodę rozpuszczamy w garnku lub patelni z grubym dnem. Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone landrynki, gdy się zagotuje, dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Margarynę ucieramy na puch, dodając po łyżce budyń. Biszkopt kroimy na 2 części. Do masy dodajemy czekoladę pokrojoną w małe kostki, mieszamy i dzielimy na 2 części. Pierwszą część masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy resztę masy, posypujemy startą czekoladą i zalewamy wierzch ciasta lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Komentarze