Ciasto miętowe z galaretką i makiem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Orzeźwiające.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/2 szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa miętowa:
    3 szklanki mleka
    300 g landrynek miętowych
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    2 budynie śmietankowe
    Dodatkowo:
    2 galaretki niebieskie
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Ciasto miętowe z galaretką i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukier, pod koniec dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajeczno - cukrowej, dodać mak i wymieszać. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 22x33 Piec 30 minut w temp 180 s C.
    Masa miętowa: Landrynki i wodę rozpuszczamy w garnku lub patelni z grubym dnem. Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka, resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone landrynki, gdy się zagotuje, dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Margarynę ucieramy na puch, dodając po łyżce budyń. Biszkopt kroimy na 2 części. Do masy dodajemy czekoladę pokrojoną w małe kostki, mieszamy i dzielimy na 2 części. Pierwszą część masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy resztę masy, posypujemy startą czekoladą i zalewamy wierzch ciasta lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Galaretka Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować