Ciasto z wkładką bakaliową

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Jeżeli ktoś lubi bakalie w placku, to musi go spróbować:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    10 dag orzechów mielonych
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Wkładka bakaliowa:
    9 białek
    20 dag kokosu
    20 dag cukru
    2 gorzkie czekolady
    sok z 1 cytryny
    10 dag rodzynek
    1 mały słoik wiśni drylowanych
    Krem:
    1/2 litra mleka
    budyń śmietankowy
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    5 żółtek
    1 margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z wkładką bakaliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto orzechowe:białka ubić dodać cukier, następnie żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm i piec około 30 minut.
  • 2. Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier, czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wiśnie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut.
  • 3. Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem.
  • 4. Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Kokos Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować