Ciasto z wkładką bakaliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto orzechowe:białka ubić dodać cukier, następnie żółtka, orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Przepis jest na 1 placek, trzeba zrobić podwójnie i dać do brytwanek o wielkości 23x38 cm i piec około 30 minut.
2.Wkładka bakaliowa: ubić białka następnie dodać cukier, czekoladę pokrojoną w kostkę, rodzynki, kokos, sok z cytryny i wiśnie, lekko wymieszać, wylać na blachę 23x38 cm i piec około 40 minut.
3.Krem: z pół litra odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. W pół szklance mleka wymieszać mąkę, budyń i żółtka, wlać na gotujące się mleko. Zagotować i wystudzić. Margarynę utrzeć i połączyć z zimnym kremem.
4.Przekładać: ciasto orzechowe + połowa kremu + wkładka bakaliowa + druga połowa kremu + przykryć drugim ciastem orzechowym. Polać polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze