Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

  • wyświetlono: 4095 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 1

Pyszne ciasto dla smakoszy orzechów i jabłek.

15608573_10209994744458189_1327075467_o

Składniki

Wkładka jabłkowo-orzechowa:

4 jabłka
1 szklanka cukru
1/4 szklanka oleju
1 łyżka przyprawy do szarlotki
4 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka siekanych orzechów

Biszkopt (zrobić podwójnie) :

4 jajka
20 dkg cukru
1 budyń śmietankowy
1 kisiel truskawkowy
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dkg margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

  • 1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki , mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
  • Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.
  • 4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

    Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.
  • 5. Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

    Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptkremjabłkaorzechykisielbudyń

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z wkładką.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.

Troszkę pracochłonny,ale warto...

Poezja jabłkowo - orzechowa

Dodane przez: juchab

Ciasto Poezja jabłkowo – orzechowa

Jabłka i orzechy to wyśmienity...

jabłkowe ciasto z orzechową bezą

Dodane przez: iziona

Jabłkowe ciasto z orzechową bezą

Pyszne ciasto z chrupiącą orzechową...

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Dodane przez: Futka

Ciasto jabłkowo - orzechowe

Propozycja na smakowite, delikatne...

Orzechowo-jabłkowa Pychotka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Orzechowo-jabłkowa Pychotka

W pełni świąteczna wersja Pani...

jabłkowo orzechowe

Dodane przez: anaid123

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

To wspaniałe połączenie ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE