Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

  • wyświetlono: 1272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszne ciasto orzechowe z wkładką bakaliową, w której znajdziemy : kokos, rodzynku, czekoladę i wiśnie. Przełożone kremem daje pyszny efekt końcowy.

15608573_10209994744458189_1327075467_o
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto orzechowe :
8 jajek
8 łyżek cukru
20 dkg orzechów włoskich mielonych
4 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wkładka bakaliowa:
9 białek
20 dkg cukru
20 dkg kokosu
1 gorzka czekolada
10 dkg rodzynek
sok z 1 cytryny
1 mały słoik wiśni kandyzowanych drylowanych

Krem:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
30 dkg margaryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową

  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową1. Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie dajemy czekoladę pokrojoną w kostkę, kokos, rodzynki, wiśnie i sok z cytryny, lekko mieszamy.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową4. Wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową5. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową6. Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim obie maki i żółtka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

    Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym.
  • Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową7. Wierzch ciasta smarujemy odłożonym kremem i dekorujemy dowolnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremwiórki kokosoweorzechyrodzynkibakalieWiśnieczekolada gorzkawkładka bakaliowaciasto z krememkandyzowane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Dodane przez: bietka

Ciasto z wkładką serową i masą jajeczną

Sernik schowany w masie jajecznej...

Ciasto bakaliowo czekoladowe z chałwą

Dodane przez: 2milutka

Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą

Czekoladowo-bakaliowa propozycja...

Ciasto z gruszkami i kokosową wkładką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z gruszkami i kokosową wkładką

Smaczne ciasto do kawki lub na...

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

Po prostu niebo w gębie. Ciasto...

Gotowe ciacho

Dodane przez: agness1508

Ciasto adwokatowe z makową wkładką

Ciasto "zlepione" z kilku przepisów....

Cappuccino z kokosową wkładką

Dodane przez: anjaa

Ciasto Cappuccino z kokosową wkładką

Ciasto dla osób lubiących kawowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE