Ciasto z marcepanem i jabłkami

4.49 (187 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawe ciasto,połączenie marcepanu i jabłek fajnie ze sobą wspolgra. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    5 jaj,
    1 kostka margaryny,
    2 i 1/2 szklanki maki pszennej,
    20dkg marcepanu,
    1 szklanka cukru,
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
    3 łyzeczki proszku do pieczenia,
    1 cukier waniliowy.

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek

    Kruszonka:
    10 dkg masła,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyzki kakao,
    8 łyżek mąki pszennej,
    1/3 szklanki płatków owsianych gorskich,
    1/3 szklanki cukru,
    1/2 tabliczki czekolady mlecznej.
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z marcepanem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka:
    Czekolade rozpuszczamy wraz z maslem.
    Pozostałe skladniki mieszamy ze sobą, wlewamy do nich lekko ostudzona czekoladę.Wyrabiamy az osiagnie kształt kruszonki.
  • 2. Ciasto:
    Margaryne ucieramy z cukrami na puszysta masę,dodajemy pokrojony na kawalki marcepan.Miksujemy.Dodajemy po 1 żółtku.Powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Bialka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do ciasta,mieszamy delikatnie łyżką.
  • 3. Jablka obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na połówki.Kazda połówkę delikatnie nacinamy-jednak nie przecinajac do konca.
  • 4. Ciasto wylewamy na blaszkę,ukladamy jablka,posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować