Ciasto z marcepanem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Czekolade rozpuszczamy wraz z maslem.
Pozostałe skladniki mieszamy ze sobą, wlewamy do nich lekko ostudzona czekoladę.Wyrabiamy az osiagnie kształt kruszonki.
2.Ciasto:
Margaryne ucieramy z cukrami na puszysta masę,dodajemy pokrojony na kawalki marcepan.Miksujemy.Dodajemy po 1 żółtku.Powoli wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Bialka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy do ciasta,mieszamy delikatnie łyżką.
3.Jablka obieramy,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na połówki.Kazda połówkę delikatnie nacinamy-jednak nie przecinajac do konca.
4.Ciasto wylewamy na blaszkę,ukladamy jablka,posypujemy kruszonką.Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach.
Komentarze