1.Proszki budyniowy mieszamy z 250 ml mleka oraz cukrem. Resztę mleka (500 ml) gotujemy, wlewamy mleko z budyniem cały czas mieszając rózgą. Chwilę gotujemy, aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, przelewamy do miski, zakrywamy folią spożywczą aby stykała się z budyniem (dzięki temu nie zrobi się skorupka), studzimy. Dno formy (20 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wyłożyłam 15 herbatników. Smarujemy masą kajmakową, na wierzch wykładamy ponownie nasze herbatniki. Masło (miękkie) ubijamy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo łyżka po łyżce przestudzony budyń, cały czas ubijając masę aż będzie gładka i jednolita. Masę budyniową wykładamy na herbatniki. Przykrywamy herbatnikami. Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy na sztywną z dodatkiem cukru (do smaku, ja dałam 1 łyżkę). Wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godz najlepiej na całą noc. Czekoladę trę i posypuję ciasto tuż przed podaniem.
Komentarze