Ciasto z jabłkami i pianka z białek i budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche : wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto . Większa połowę ciasta wkladamy do lodówki na 10 min , a mniejsza połowę wkładamy do zamrażarki na 20 min .
Blaszke do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem ( ja lubię tą taktykę , ale można też rozwałkować )
Wstawiamy ciasto do zapieczenie na 10-12 min. w temperaturze 180 stopni
Pianka :
Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i ubijamy ze sobą przez parę chwil aby cukier się rozpuścił. Dodajemy budyń mieszamy chwilę że sobą i na samym końcu dodajemy olej . Mieszamy to wszytko ze sobą jeszcze przez kilka chwil .
Nadzienie : Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne . Jabłka kroimy na ósemki i posypujemy cynamonem .
Gdy ciasto kruche się podpiecze wykładamy na nie piankę i układamy jabłka . Na górę ścieramy ciasto kruche . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 min w temperaturze 180 stopni .
Smacznego
Komentarze