Ciasto z jabłkami i pianka z białek i budyniu

4.44 (179 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne ciasto. Polecam

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto Kruche :
    -2.5 szklanki mąki
    -1 margaryna
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki cukru
    -5 żółtek

    Pianka z białek i budyniu:
    -5 białek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki oleju
    -2 budynie waniliowe

    Nadzienie :
    - 5-6 jabłek (ja użyłam szarą renete , ale mogą być inne twarde jabłka )
    -1 łyzeczka cynamonu .
Wystaw ocenę:

4.44 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jabłkami i pianka z białek i budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche : wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto . Większa połowę ciasta wkladamy do lodówki na 10 min , a mniejsza połowę wkładamy do zamrażarki na 20 min .
    Blaszke do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem ( ja lubię tą taktykę , ale można też rozwałkować )
    Wstawiamy ciasto do zapieczenie na 10-12 min. w temperaturze 180 stopni

    Pianka :
    Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i ubijamy ze sobą przez parę chwil aby cukier się rozpuścił. Dodajemy budyń mieszamy chwilę że sobą i na samym końcu dodajemy olej . Mieszamy to wszytko ze sobą jeszcze przez kilka chwil .

    Nadzienie : Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne . Jabłka kroimy na ósemki i posypujemy cynamonem .

    Gdy ciasto kruche się podpiecze wykładamy na nie piankę i układamy jabłka . Na górę ścieramy ciasto kruche . Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 min w temperaturze 180 stopni .
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować