Ciasto z galaretką i malinami

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To wyśmienite ciasto jest moim popisowym daniem, a jego owocowe nadzienie wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1,5 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli.

    Nadzienie:
    70 dag świeżych lub mrożonych malin
    2 galaretki malinowe

    Ponadto:
    masło i bułka tarta do formy
    bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle ubijając, powoli dodajemy cukier, cukier waniliowy i żółtka. Delikatnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto z galaretką i malinami 2. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temp. 185 °C (w piekarniku
    z termoobiegiem 165 °C).
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, a następnie studzimy. Mrożone maliny rozmrażamy i osączamy. Mieszamy z tężejącą galaretką i szybko wykładamy na połowie biszkopta. Natomiast
    świeże owoce myjemy, osączamy, układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugą połową ciasta. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Porady

● Zamiast malin możemy użyć innych owoców, np. brzoskwiń lub jagód. ● Galaretkę można przygotować wcześniej, skróci to czas oczekiwania na jej stężenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować