Ciasto w kolorach jesieni

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Puszyste biszkopty w trzech różnych smakach , przełożone aksamitną , czekoladową masą z dodatkiem likieru amaretto i orzechów ,całość przełamana winnym smakiem owocowych galaretek . Ciasto jest dość pracochłonne , ale bardzo smaczne ;)

Składniki:

  • Wymiary blachy - 24/35cm

    Biszkopt orzechowy :
    5 jajek
    1,5 łyżki maki
    1,5 łyżki bułki tartej
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g orzechów włoskich mielonych

    Biszkopt jasny :
    4 jajka
    120g cukru
    80g mąki
    cukier waniliowy
    4 łyżki letniej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny :
    Składniki takie same jak w biszkopcie jasnym plus 2 łyżeczki kakao

    Masa :
    300g masła
    250g kremu czekoladowego Nutella
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    3 żółtka
    100g orzechów włoskich krojonych
    kieliszek likieru Amaretto

    Do nasączenia:
    3/4 szkl przegotowanej zimnej wody
    sok z połowy cytryny
    kieliszek Likieru Amaretto
    Wszystkie składniki wymieszać

    Dodatkowo:
    galaretka czerwona
    galaretka zielona
    50g mlecznej czekolady


Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto w kolorach jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy :
    Białka ubić , dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia się cukru dodać żółtka chwilę ubijać . Mąkę wymieszać z bułką tartą , proszkiem do pieczenia i orzechami , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać , wylać do formy , piec 30 minut w 175*C
  • 2. Biszkopt jasny :
    Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
  • 3. Biszkopt ciemny :
    Sposób przygotowania taki sam jak przy biszkopcie jasnym , dodając do maki kakao
  • 4. Masa :
    Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle ,pokrojone orzechy na koniec Amaretto
  • 5. Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1,5 szkl wody , odstawić do lekkiego stężenia
  • 6. Przełożenie ciasta : Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji , resztę masy podzielić na dwie równe części , na nasączony ciemny biszkopt wyłożyć jedną część masy na masę wylać tężejącą zieloną galaretkę , przykryć jasnym biszkoptem , wstawić do lodówki , jasny biszkopt nasączyć , wyłożyć drugą część masy , wylać tężejącą czerwoną galaretkę , przykryć biszkoptem orzechowym ,nasączyć , wstawić do lodówki , stężałe ciasto udekorować resztą masy i tartą czekoladą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować