Sałatka w kolorach jesieni

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Może być do pracy, do szkoły, na lunch. Wystarczy zapakować w pudełko i zdrowa przekąska gotowa. Sałatka jest bardzo zdrowa, z jesiennymi warzywami dynią, papryką i batatem. Uwielbiam pieczone warzywa i często dodaję je do sałatek.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 batat
    1 kawałek dyni
    1 papryka czerwona
    10 pomidorków koktajlowych
    8 kulek mozzarella
    4 pomidory suszone
    1 główka sałaty masłowej
    1 mały ogórek
    natka pietruszki, bazylia świeża
    sól, pieprz
    1 łyżeczka bazylii
    1łyżeczka oregano
    5 łyżek oleju rzepakowego


    sos:
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    przyprawa do sałatek
    1 łyżka octu winnego
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka w kolorach jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Batat i dynię obieram, batat kroję w słupki, dynię kroję w kostkę. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, olej rzepakowy, oregano, bazylię i mieszam. Warzywa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut.

    Sos:
    Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam.

    Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować