Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i piękna. Trzeba wykorzystać sezon na dynię, dopóki trwa!
1 godz. 5 min
Składniki:
1/2 dyni (moja była dość mała, ok. 2 kg),
1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
1/3 szklanki kuskusu,
ok. 100 ml bulionu,
2 łyżki suszonych ziół (lub świeżych - u mnie natka pietruszki, suszony seler i suszona cebula w płatkach),
1 jajko,
sól, pieprz,
łyżka masła.
Danie w kolorach jesieni: dynia zapiekana z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię umyć, następnie podzielić na połowę i oczyścić z pestek. Posolić obficie i odstawić do lodówki.
2.Kuskus zalać gorącym bulionem (1 cm ponad objętość kaszy), dodać zioła. Odstawić, aby napęczniał.
W misce wymieszać mięso, kuskus, jajko, sól, pieprz i masło. Wyrobić farsz.
3.Dynię wyjąć z lodówki, wypłukać z nadmiaru soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wstawić samą dynie do piekarnika na 20 minut na górną półkę (ok. 170`C).
4.Wyjąć dynię z pieca, uzupełnić środek farszem i ponownie umieścić w piekarniku, lecz tym razem na środkową półkę. Piec 30 minut w 180`C.
Porady
Dynię można też posolić i wstawić do lodówki dzień wcześniej.
Komentarze