danie w kolorach jesieni: dynia zapiekana z kuskusem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Dynia jest zdrowa, niskokaloryczna i piękna. Trzeba wykorzystać sezon na dynię, dopóki trwa!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1/2 dyni (moja była dość mała, ok. 2 kg),
    1/2 kg mielonego mięsa z indyka,
    1/3 szklanki kuskusu,
    ok. 100 ml bulionu,
    2 łyżki suszonych ziół (lub świeżych - u mnie natka pietruszki, suszony seler i suszona cebula w płatkach),
    1 jajko,
    sól, pieprz,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie w kolorach jesieni: dynia zapiekana z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, następnie podzielić na połowę i oczyścić z pestek. Posolić obficie i odstawić do lodówki.
  • 2. Kuskus zalać gorącym bulionem (1 cm ponad objętość kaszy), dodać zioła. Odstawić, aby napęczniał.
    W misce wymieszać mięso, kuskus, jajko, sól, pieprz i masło. Wyrobić farsz.
  • 3. Dynię wyjąć z lodówki, wypłukać z nadmiaru soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wstawić samą dynie do piekarnika na 20 minut na górną półkę (ok. 170`C).
  • 4. Wyjąć dynię z pieca, uzupełnić środek farszem i ponownie umieścić w piekarniku, lecz tym razem na środkową półkę. Piec 30 minut w 180`C.

Porady

Dynię można też posolić i wstawić do lodówki dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować