• Ciasto: ,,Szachownica"

    Dodane przez: agarybak76

  • Kalorycznie, ale nie można sobie odmówić tej śmietanowo-czekoladowej rozkoszy :)

  • Składniki

    5 jaj
    3/4 szkl.cukru
    3/4 szkl.mąki tortowej
    3/4 szkl.cukru pudru
    1 gorzka czekolada
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 ml kremówki
    2 fiksy do śmietany
    4 łyżki posypki czekoladowej
    4 łyżki wiórków kokosowych
    kilka kropli aromatu wanilii



  • Sposób przygotowania

    1.
    ubij śmietanę z pudrem - krok 1

    Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem. Do piany dodaj żółtka, wystudzoną czekoladę, przesiane obie mąki z proszkiem i kakao oraz aromat. Zmiksuj i przelej na wyłożoną papierem blaszkę ( wym.25/37cm). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st.i piecz 20 min. Wyjmij, wystudż a potem przetnij na pół.

    2.
    ciasto w blaszce przed upieczeniem - krok 2

    Każdy z dwóch prostokątów przetnij na dwa cienkie blaty. Uzyskasz 4 biszkoptowe placki. Jeden z nich potnij na 6 cienkich pasków.

    3.

    Kremówkę ubij z pudrem, fiksami i aromatem.Pierwszy placek ułóż na desce. Nałóż cienką warstwę śmietany, a na niej 3 paski ciasta. W przerwy między nimi oraz na nie nałóż śmietanę. Przykryj całym plackiem. Powtórz całość jeszcze raz. Wierzchni placek przykryj cienką warstwą śmietany. Na wierzchu ciasta czubkiem noża narysuj kratkę. Co drugie pole wypełnij wiórkami kokosowymi, pozostałe czekoladową posypką.

    4.

    Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godz.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 8 komentarzy

    • Konto nieaktywne
      2012-10-21T10:25:18+02:00 Konto nieaktywne
      pięknie wygląda to ciasto
    • agarybak76
      2012-10-21T18:30:01+02:00 agarybak76
      Dziękuję, smakuje też nie żle :)
    • Maga
      2012-12-17T20:02:17+01:00 Maga
      Musze je zrobic na swieta.Pieknie wyglada i napewno bedzie pyszne-po wygladzie twierdze ze nie moze byc inaczej ;-)
    • agarybak76
      2012-12-17T21:04:38+01:00 agarybak76
      Dziękuję za miły komentarz :) Ciasto rzeczywiście efektownie wygląda i świetnie smakuje. Może nie jest go za dużo, ale jest wysokie i już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodkości.
      Pozdrawiam serdecznie ;)
    • Maga
      2012-12-18T12:33:05+01:00 Maga
      A mam takie pytanie:
      Ile wody użyła Pani do "kąpieli wodnej"?Nie chce zrobic gafy wiec wole zapytac eksperta ;-)
    • agarybak76
      2012-12-19T10:48:36+01:00 agarybak76
      Robię to na ''wyczucie". Umieszczam większy, głęboki garnuszek na gazie, na niego nakładam mniejszy garnuszek, miseczkę (lub inne naczynie), tak aby nie wpadał tylko był solidnie oparty. Do głębokiego wlewam wody tyle, by drugie naczynie nie sięgało wody, lub delikatnie dotykało, ale nie falowało na wodzie. I już, cała filozofia :)
      Napisz, jak się udało ciasto i czy smakowało domownikom :)
      pozdrawiam :)
    • Maga
      2013-01-12T18:48:29+01:00 Maga
      Zrobilam.Niestety nie wyszlo tak jakbym chciala.Hmm i masy mi zbrakło ;-(((
    • agarybak76
      2013-01-13T19:25:26+01:00 agarybak76
      Maga, żałuję, że ciasto nie wyszło Ci takie jak zaplanowałaś :-(
      Śmietana podczas ubijania zwiększa swoją objętość, mnie wystarczyło jej tak jak to widać na zdjęciu.
      Mimo to dziękuję, że ten przepis zainteresował Cię na tyle, że chciałaś go przetestować :)
      Pozdrawiam :)

Dodane przez: agarybak76

agarybak76 323

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-20T20:05:03+02:00

2915 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »