Szachownica z serem i śmietaną, polana musem truskawkowym, prezentuje się całkiem okazale, prawda? Ciasto czekoladowe z ,, porzeczkowca", bo lepsze niż tradycyjny biszkopt kakaowy, a cała reszta była już moim pomysłem)
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
1/2 szkl. wody
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
5 łyżek kakao, typu DecoMorreno
Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
Ciasto szachownica serowo-śmietanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składnki z ciasta czekoladowego zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.
2.Żelatyne rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody.
Sery utrzeć z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno (nie musi się tak całkiem ubić na sztywno), dodać do sera. Wlać lekko ciepłą żelatynę. Wymieszać mikserem.
Spód ciasta cieniutko posmarować masą, ułożyć 6 pasków w tej samej odległości a w luki między paskami wyłożyć masę serową. Następnie w miejsce masy wyłożyć resztę pasków i w luki wyłożyć resztę masy serowej.
3.Truskawki rozmrozić, odlać wodę, zmiksować na mus.
2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
Do przestudzonej (płynnej) dodać mus truskawkowy, delikatnie wymieszać łyżką.
Lekko tężejący mus wyłożyć łyżką na ciasto (wcześniej schłodzone w lodówce).
Komentarze