Ciasto "Szachownica''

5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Ciasto jest niezwykle pyszne i mięciutkie.Idealne do popołudniowej kawy lub dla gości.Również ładnie prezentuje się na stole.Mięciutkie placki przełożone delikatną masą,do tego lekko gorzka polewa,wszystko to sprawia,że ciasto smakuje idealnie.Prosto,a zarazem pysznie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    2 szklanki cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    20 łyżek oleju
    16 łyżek ciepłej wody
    2 łyżki kakao
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:
    3 szklanki mleka
    8 łyżek kaszy manny
    25 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto "szachownica'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone i pokrojone. 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i ciepłą wodę,chwilę ucieramy.Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,ucieramy chwilę,aż ciasto będzie gładkie.Białka bijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie delikatnie pianę łączymy z ciastem.Ciasto dzielimy na dwie części,do jednej dodajemy kakao i mieszamy.Ciasto wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
    Upieczone ciasta zdejmujemy z papieru i studzimy.
    Następnie ciasta kroimy wzdłuż na cztery równe paski.
  • Masa. 2. Mleko wlewamy do garnka,do gotującego wsypujemy kaszę mannę i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia.Następnie ugotowana kaszę studzimy.
    Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,następnie dodajemy stopniowo kaszę mannę i ucieramy kilka minut,aż masa będzie puszysta.
  • Składanie ciasta. 3. Paski ciasta dzielimy na dwie części ( dwa paski jasne i dwa ciemne ) .Następnie smarujemy ja masą i składamy ciasta tak aby powstała szachownica.W ten sposób składamy dwa ciasta.
  • Z polewą. 4. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając.
    Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasta.
    Ciasta wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
  • Gotowe i podane. 5. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować