• Ciasto salceson z wafli

    Dodane przez: przepisy com

  • U mnie w domu w zamierzchłych czasach PRL-u robiło się to ciasto i nazywało salcesonem. nie tak dawno odtworzyłem przepisy i zajada się nim kolejne pokolenie ;)

  • Składniki

    SKłADNIKI:
    - wafle tortowe: 4 sztuki
    - herbatniki opakowanie: 3 sztuki
    - orzechy włoskie (posiekane): 100 gramów
    - rodzynki małe: 100 gramów
    - cukier wanilinowy opakowanie: 1 sztuka
    - margaryna do ciast: 200 gramów
    - cukier biały kryształ: 1 szklanka
    - kakao: 4 łyżki
    - galaretka cytrynowa w proszku: 1 opakowanie

  • Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto na zimno z wafli zwane salcesonem - krok 1

    Wafle zawijamy w wilgotne ściereczki, żeby nam się ładnie zawijały i nie łamały

    2.

    W garnku na wolnym ogniu roztapiamy margarynę. Następnie dosypujemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Całość mieszamy.

    3.

    Dodajemy pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki cały czas mieszając

    4.

    Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy. Podgrzewamy dalej - ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta

    5.

    Masę równomiernie dzielimy i rozkładamy na wafle: wafel -> masa -> wafel - masa itd. Dokładnie po każdym położeniu wafla przyciskamy i ugniatamy. Ostatnia ( górna warstwa ) to musi być masa.

    6.

    Całość ściśle zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, zima, ciasto na zimno, wiosna, wafle tortowe, kuchnia polska, jesień, PRZYJĘCIE DLA DZIECI, bez gotowania
  • 0 komentarzy

Dodane przez: przepisy com

przepisy com 7

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-12T10:19:23+01:00

2444 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »