Ciasto nocne z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn przygotowujemy
wieczorem. Rozkruszone drożdże
wkładamy do dużej miski. Dodajemy olej, mleko, wsypujemy
cukier, szczyptę soli, wbijamy
jaja. Nie mieszamy. Miskę ze
składnikami przykrywamy ściereczką
i zostawiamy na blacie
kuchennym na noc.
2.Na drugi dzień dodajemy mąkę,
wyrabiamy ciasto, aż składniki
się połączą (ciasto nie odstaje
od ręki, jak typowe
drożdżowe, tylko jest klejące),
wlewamy do formy średnicy 25
cm. Czekamy, aż wyrośnie.
3.Truskawki myjemy, oddzielamy
szypułki, owoce kroimy na
pół, wykładamy. Ciasto wkładamy
do zimnego piekarnika, pieczemy
godzinę w 180 °C.
Komentarze