Ciasto nocne z truskawkami

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis jest prosty, a ciasto zawsze wychodzi! Rozczyn robię wieczorem, drugiego dnia piekę.

Składniki:

  • ● 1/2 szklanki oleju
    ● 1 szklanka mleka
    ● 1 szklanka cukru
    ● 3 całe jajka
    ● szczypta soli
    ● 5 dag drożdży
    ● 1/2 kg mąki
    ● 300 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto nocne z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto nocne z truskawkami 1. Rozczyn przygotowujemy
    wieczorem. Rozkruszone drożdże
    wkładamy do dużej miski. Dodajemy olej, mleko, wsypujemy
    cukier, szczyptę soli, wbijamy
    jaja. Nie mieszamy. Miskę ze
    składnikami przykrywamy ściereczką
    i zostawiamy na blacie
    kuchennym na noc.
  • 2. Na drugi dzień dodajemy mąkę,
    wyrabiamy ciasto, aż składniki
    się połączą (ciasto nie odstaje
    od ręki, jak typowe
    drożdżowe, tylko jest klejące),
    wlewamy do formy średnicy 25
    cm. Czekamy, aż wyrośnie.
  • 3. Truskawki myjemy, oddzielamy
    szypułki, owoce kroimy na
    pół, wykładamy. Ciasto wkładamy
    do zimnego piekarnika, pieczemy
    godzinę w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować