Ciasto drożdżowe nocne

4.5 (199 ocen)

Szybkie w wykonaniu i dość tanie.

Składniki:

  • Ciasto
    5 dkg drożdży ( może być mniej)
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    pół szklanki oleju
    3 jajka
    szczypta soli

    Posypka
    Pół kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki maki
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe nocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki tak jak są podane wkładamy do miski i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na całą noc.

    2.Na drugi dzień rano wymieszać wszystko mikserem lub ręką.

    3 Dodać pół kilograma mąki pszennej ( wychodzi 3 i pół szklanki).
    Wszystko razem wymieszać mikserem lub ręką .

    4.Wylać ciasto na wysmarowaną blaszkę(35 na 23)

    5 Na to kładziemy owoce takie które akurat mamy.Ja na ciasto wyłożyłam dwa duże słoiki jabłek które miałam usmażone z zapasów zimowych.

    6.Owoce posypujemy posypką.

    7.Ciasto wkładamy do ZIMNEGO piekarnika.Ustawiamy temperaturę na 200 stopni.Kiedy piekarnik osiągnie temp. 200 stopni pieczemy ciasto przez 15 minut , a następnie obniżamy temperaturę do 175-180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować