Ciasto drożdżowe nocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki tak jak są podane wkładamy do miski i pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na całą noc.
2.Na drugi dzień rano wymieszać wszystko mikserem lub ręką.
3 Dodać pół kilograma mąki pszennej ( wychodzi 3 i pół szklanki).
Wszystko razem wymieszać mikserem lub ręką .
4.Wylać ciasto na wysmarowaną blaszkę(35 na 23)
5 Na to kładziemy owoce takie które akurat mamy.Ja na ciasto wyłożyłam dwa duże słoiki jabłek które miałam usmażone z zapasów zimowych.
6.Owoce posypujemy posypką.
7.Ciasto wkładamy do ZIMNEGO piekarnika.Ustawiamy temperaturę na 200 stopni.Kiedy piekarnik osiągnie temp. 200 stopni pieczemy ciasto przez 15 minut , a następnie obniżamy temperaturę do 175-180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut
Komentarze