Bita śmietana na wierzch:
2 szklanki śmietanki 30%
2 śmietan-fixy lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody
cukier puder do smaku
Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać do sztywnej piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 22x35.
Piec ok.25 minut w temp. 180 s C
Składniki na poncz wymieszać i nasączyć zimny biszkopt.
Masa czekoladowa:
1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami,mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodając budyń i Nutellę lub rozpuszczoną czekoladę.
5.Śmietankę ubić na sztywno. Dodać śmietan - fixy lub rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wyłożyć na herbatniki ciemne.
6.Wierzch ciasta można udekorować grzebieniem cukierniczym.
7.Wierzch posypać kakao i startą czekoladą.
8.Ponownie wstawić do lodówki na ok.3 godziny.
Smacznego:)
Komentarze