Ciasto Kubanka

4.84 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Błyskawicznie znika z talerzy. Przepis znaleziony w internecie.http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2014/10/20/ciasto-kubanka/ Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę czekoladową:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    1 kostka masła
    2 łyżki nutelli (ja użyłam 1 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

    Bita śmietana na wierzch:
    2 szklanki śmietanki 30%
    2 śmietan-fixy lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody
    cukier puder do smaku

    Poncz:
    1/2 szklanki naparu z kawy
    2 łyżki wódki

    Dodatkowo:
    ok.17 herbatników jasnych
    ok.17 herbatników kakaowych
    mały słoiczek powideł śliwkowych (świetnie nadają się powidła śliwkowo-czekoladowe)
    Kakao
    parę kostek czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.84 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa masa czekoladowa 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać do sztywnej piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 22x35.
    Piec ok.25 minut w temp. 180 s C
    Składniki na poncz wymieszać i nasączyć zimny biszkopt.
    Masa czekoladowa:
    1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami,mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodając budyń i Nutellę lub rozpuszczoną czekoladę.
  • image-124tqp3 2. Masę czekoladową wyłożyć na biszkopt.
  • image-29lmr9p 3. Ułożyć herbatniki jasne.
  • image-074xgpd 4. Na herbatniki rozsmarować powidła. Ułożyć herbatniki ciemne. Ciasto wstawić do lodówki.
  • image-1o6m4xr 5. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać śmietan - fixy lub rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wyłożyć na herbatniki ciemne.
  • image-0nncc2w 6. Wierzch ciasta można udekorować grzebieniem cukierniczym.
  • image-0u3d5ix 7. Wierzch posypać kakao i startą czekoladą.
  • 8. Ponownie wstawić do lodówki na ok.3 godziny.
    Smacznego:)

Porady

To ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować