Ciasto Kubanka

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Świetne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka
    70g cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
    60g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy

    Poncz:
    80ml wrzątku
    2 łyżki kawy espresso
    50ml amaretto

    Masa czekoladowa:
    500ml mleka
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    200g masła
    5 łyżek kremu czekoladowego

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fix

    Dodatkowo:
    21 sztuk herbatników kakaowych
    21 herbatników maślanych
    260g dżemu z czarnej porzeczki
    posypka płatki czekoladowe
    kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Słodycze

Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Kubanka 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Poncz:
    Kawę espresso zalać wrzątkiem, następnie wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami, ugotować jak budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodając wcześniej ugotowany budyń, krem czekoladowy i cały czas miksować aż do momentu uzyskania jednolitego kremu.
  • Ciasto Kubanka 4. Masa śmietanowa:
    Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna.
  • Ciasto Kubanka 5. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć warstwę ciemnych herbatników, wyłożyć masę śmietanową, posypać czekoladową posypką i kakao. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować