KUBANKA

4.5 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

ciasto biszkopotwe z pyszną masą i bitą śmietana

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    krem:
    0,75 l mleka
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego
    200 g masła w temperaturze pokojowej
    dodatkowo:
    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
    12 herbatników jasnych
    12 herbatników ciemnych
    wierzch:
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    fix do śmietany (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Biszkopty

Kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem. Następnie dodajemy olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką.
    Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 minut. Biszkopt studzimy.
    krem:
    Na mleku gotujemy gęsty budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej oraz 2 łyżkami kremu czekoladowego typu Nutella.
    wierzch:
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opcjonalnie fix-em do śmietany

    Wykonanie:
    Na ostudzony biszkopt wykładamy krem budyniowy, przykrywamy jasnymi herbatnikami. Herbatniki smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy ciemnymi herbatnikami, Na ciemnych herbatnikach układamy bitą śmietanę i posypujemy lekko kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować