Kubanka

  • wyświetlono: 1870 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

To pyszne ciasto, które pięknie się prezentuje i doskonale smakuje. Czekoladowy biszkopt i krem, orzeźwiające powidło oraz delikatna śmietanka daje pyszny deser. Ciasto polecam do popołudniowej kawy, najlepiej wypitej w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 14min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25x36cm

Biszkopt ciemny:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 2,5 łyżki mąki tortowej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta sody,
- Szczypta soli
Czekoladowy krem:
- 220-230 gram masła,
- 450 ml mleka,
- 100 gram gorzkiej czekolady,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- Około 1 łyżki cukru do smaku,
- Alkohol do smaku
Dodatkowo:
- Herbatniki (około 22 ciemnych i ok 22 jasnych).
- Słoiczek powidła,
Śmietanka:
- 0,5 litry śmietanki 30%,
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Kubanka

  • przygotowanie biszkoptu1. BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąk, kakao, bułka tarta, soda, proszek do pieczenia). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 20-25 min w 180°C.

    Z upieczonego, przestudzonego biszkoptu ścinamy cienką warstwę z wierzchu. Ścięty biszkopt dokładnie kruszymy. Tak przygotowany posłuży do wykończenia ciasta.
  • dodanie czekolady2. MASA:Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Całość doprawiamy alkoholem do smaku.
  • wyłożenie masy na biszkopt3. Tak przygotowaną masę czekoladową wykładamy na upieczony biszkopt. Biszkopt polecam wcześniej naponczować.
  • wyłożenie herbatników4. Na masę czekoladową wykładamy warstwę jasnych herbatników. Herbatniki smarujemy powidłem i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników.
    Na herbatniki wykładamy śmietankę.
  • wykończenie ciasta5. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy, wlewamy żelatynę. Całość miksujemy i wylewany na herbatniki. Śmietankę posypujemy pokruszonym biszkoptem i odstawiamy do lodówki by zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserherbatnikismietankapowidłobiszkopt ciemny

Komentarze

Podobne przepisy

z kokosem

Dodane przez: Milena127

Ciasto Kubanka z kokosem

Uwielbiam ciasta przekładane.

Ciasto Kubanka

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Kubanka- Biszkopt z kremem czekoladowym...

Ciasto Kubanka to połączenie biszkoptowego...

Jesienny 3-bit

Dodane przez: Jaga85

Ciasto 3-bit z dynią

Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych....

Ciasto 3 bit bez pieczenia na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto 3 Bit z herbatnikami (bez pieczenia)

Tym razem NIE upiekło mi się. Ciasto...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Kinder Country

Dodane przez: joanna30

Ciasto Kinder Country (bez pieczenia)

Ciasto jest dość słodkie ale tak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE