Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami

4.49 (190 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

To już ostatni przepis z truskawkami w tym roku :)

  • 55 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 40 dag mąki;
    - kostka margaryny;
    - 5 dag drożdży;
    - 3 jajka;
    - 2 łyżki gęstej śmietany;
    - truskawki;
    - pół szklanki cukru;
    - szczypta soli;
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krucho-drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki włożyć śmietanę, wbić 3 jajka, dodać drożdże, łyżkę cukru i wszystko roztrzepać widelcem. Do większej miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać margarynę, szczyptę soli i razem posiekać nożem. Wlać rozczyn drożdżowy i dokładnie wyrobić ciasto. Jeżeli podczas wyrabiania ciasto za bardzo się klei do rąk dosypać mąki. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (25x36 cm). Nawinąć na wałek i przenieść na posmarowaną lub wyłożoną papierem blaszkę. Na cieście ułożyć truskawki. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Z podanego ciasta upiekłam dwa mniejsze placuszki. Jeden w kształcie serca, bez dodatku truskawek. Przepis na ciasto pochodzi od Pani Alicji Żywczak z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować