Ciasto Krówkowo-Kakaowe

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne słodkie ciasto z dodatkiem dżemu porzeczkowego,który idealnie łączy się ze słodyczą masy krówkowej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    - około 1/2 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżka kakao(po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać 1/2 szklanki)
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    -200g cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1/2 litra mleka
    -1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    -1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    -kostka margaryny (250g)
    Dodatkowo:
    -1 puszka masy krówkowej
    -dżem porzeczkowy
    -około 30szt. herbatników
    -okolo 200g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówkowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt:oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną piane.Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.Na końcu dodać po jednym żółtku .W miszeczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Forme prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 30min. w temp.180 stopni.Pozostawić do ostygnięcia.Kolejno przeciąć na pół tak aby powstały dwa blaty.
    Przygotować masę budyniową:
    Trochę mleka odlać na rozmieszanie mąki.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Po zagotowaniu dodać rozdrobnioną mąkę, do gotującego się budyniu dodawać margarynę po kawałku i mieszać aż do rozpuszczenia się składników.
    Wykonanie:
    Jeden blat biszkoptu włożyć do formy,rozsmarować dżem,a na dżemie około 1/3 masy budyniowej.Na masę wyłożyć herbatniki.Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć kolejną warstwą herbatników.Kolejno rozsmarować 1/3 masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu.Biszkopt posmarować resztą masy budyniowej i udekorować orzechami

Porady

Po ugotowaniu budyniu odrazu ciepły wykładamy na biszkopt i przykrywamy herbatnikami.Dzięki temu herbatniki szybko zmieknną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować