Ciasto krówkowo-porzeczkowe

4.49 (177 ocen)

  • 20 min

Idealne słodko-kwaśne połączenie smaków.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jaj
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki tortowej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa krówkowa:
    -1 puszka masy krówkowej (kajmak)
    -1 kostka miękkiego masła

    Ponadto:
    -dżem porzeczkowy
    -szklanka ostudzonej mocnej herbaty
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto krówka Desery Ciasto

Ciasto krówkowo-porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier.Dodawać po jednym żółtku.Dodać przesiane mąki z proszkiem i kakao, delikatnie wymieszać.Wylać do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia - tylko dno,boków niczym nie smarować. Piec 50min w 180st.C. lub do suchego patyczka.Ostudzić. Zimne ciasto przekroić na 3 krążki.
  • 2. Masa krówkowa:
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce kajmak, miksować do połączenia się składników.Odstawić na parę minut do lodówki.
  • 3. Wszystkie krążki nasączać herbatą, spodni i środkowy posmarować dżemem porzeczkowym i masą krówkową.Wierzchni posmarować tylko masą.Odstawić najlepiej na noc do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować