Ciasto krówkowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną
.Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
2.Przygotować masę budyniową. 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
( zostawic troche samej masy krowkowej na posmarowanie wierzchu)
4.Na jednym blacie biszkoptu rozsmarować dżem, a na dżemie 1/2 masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować reszte masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt posmarować masą krowkową i posypac kakao.Ciasto wlożyc na noc do lodówki.
Komentarze