Ciasto krówkowo-kakaowe

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Miękkie i slodkie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt kakaowy:
    -4 jajka
    -ok. 1/3 szklanki mąki pszennej
    -1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    -2 żółtka
    - budyń krówkowy
    -1/2 szklanki cukru
    -2 szklanki mleka
    -2 płaskie łyżki mąki przennej
    -250g masła

    Dodatkowo:
    -1 puszka masy krówkowej (510g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
    -ok. 350- 400g dżemu wiśniowego
    -ok. 280g herbatników (40 sztuk)
    -100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
    -kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto krówkowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną wyłożyc papierem do pieczenia i posmarować margaryną
    .Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  • 2. Przygotować masę budyniową. 1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką przenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.

    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.

  • 3. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
    ( zostawic troche samej masy krowkowej na posmarowanie wierzchu)

  • 4. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarować dżem, a na dżemie 1/2 masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować reszte masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt posmarować masą krowkową i posypac kakao.Ciasto wlożyc na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować