Tartaletki szarlotkowe .

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne kruche ciasteczka z duszonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu . Doskonałe do kawy .

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO :
    170 g. mąki pszennej
    55 g. cukru pudru
    110 g. margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    SKŁADNIKI NA JABŁKA :
    1 kg. jabłek (antonówki lub szara reneta)
    1/2 szklanki cukru
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki szarlotkowe . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO :
    Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie . Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę
  • 2. PRZYGOTOWANIE JABŁEK :
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce wymieszać z cukrem i cynamonem lekko poddusić na małym ogniu , bez przykrywki .
  • 3. PRZYGOTOWANIE TARTALETEK DO PIECZENIA :
    Ciasto wyjąć z lodówki , podzielić na 2 części . Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno i boki foremek , ponakłuwać widelcem i oprószyć lekko bułką tartą na to wyłożyć ostudzone jabłka . Rozwałkować drugą część ciasta i zrobić kratkę na jabłkach . Piec w tem. 180 stopni przez 30-40 minut .

Porady

Tartaletki można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować