Ciasto krówkowo - kakaowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tym razem postawiłam na ciasto krówkowo - kakaowe. Jak się okazało był to strzał w dziesiątkę, warstwy idealnie się ze sobą komponowały, kwaśne porzeczki ze słodkim kajmakiem dały wspaniałe połączenie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (składniki na 1 blat, a potrzebne są 2)
    4 jajka
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki wody

    Masa budyniowa:
    4 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka wanilii
    2 szklanki mleka
    1/2 małej cytryny
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (z górki)
    250 g masła (najlepiej osełki)

    Poncz:
    1/2 szklanki aroniówki
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru

    1 puszka masy krówkowej
    1 szklanka nutelli
    kakao
    słoik dżemu porzeczkowego (u mnie zaprawione całe porzeczki, mało słodkie)
    ok 40 większych herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Krówki

Ciasto krówkowo - kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na pianę, dodajemy żółtka i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany dajemy mąkę i wodę, delikatnie mieszamy do momentu połączenia składników. Pieczemy w formie ok 25 x 35 w 180*C przez ok 30 minut. Czynność powtarzamy 2 razy. Gotowe biszkopty studzimy na kratkach.
  • 2. Z 2 szklanek mleka odlewamy 1/2 szklanki, resztę gotujemy z cukrem. Do pozostałego mleka dajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie łączymy trzepaczką. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, dodajemy ok 1/3 puszki masy krówkowej, a następnie porcjami dodajemy ostudzony budyń i sok z cytryny. Dokładnie wszystko łączymy ze sobą. Resztę masy krówkowej łączymy z nutellą.
  • ciacho 3. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Jeden blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu, nakładamy dżem porzeczkowy, 1/3 masy budyniowej, a na nią herbatniki.
  • ciasto 4. Na warstwę herbatników nakładamy masę krówkową, następnie herbatniki, 1/3 masy budyniowej, biszkopt kakaowy (nasączony ponczem), pozostałą masę. Wierzch posypujemy gorzkim kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krówki Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować