Ciasto kakaowe z gruszkami

4.5 (149 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Barbara Strach

  • Łatwy

Składniki:

  • - gruszki (mogą być ze słoika): 1 kilogram
    - masło: 15 dekagramów
    - cukier: 15 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - mąka luksusowa: 30 dekagramów
    - proszek do pieczeczenia: 3 łyżeczki
    - mleko: 125 mililitrów
    - czekolada gorzka: 10 dekagramów
    - kakao: 1 łyżka
    - płatki owsiane: 5 łyżek
    - cynamon: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - cukier puder (do dekoracji): 3 łyżki
    - olejek rumowy (do dekoracji): 1 łyżka
    - masło (do tortownicy): 2 łyżki
    - mąka (do tortownicy): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kakaowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowe z gruszkami 1. Gruszki myjemy i obieramy.
    Kroimy w ćwiartki i usuwamy
    gniazda nasienne.
  • Ciasto kakaowe z gruszkami 2. Masło, cukier i jajka miksujemy.
    Wsypujemy proszek do
    pieczenia, mąkę, kakao, płatki
    owsiane, cynamon i gałkę
    muszkatołową. Dodajemy pokrojoną
    w kawałki czekoladę
    i mleko. Mieszamy.
  • Ciasto kakaowe z gruszkami 3. Tortownicę (śr. 21 cm)
    smarujemy masłem i lekko
    oprószamy mąką. 2/3 ciasta
    wlewamy do tortownicy. Na
    cieście układamy gruszki,
    wlewamy resztę ciasta. Pieczemy
    godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    200 °C. Posypujemy cukrem
    pudrem wymieszanym z olejkiem
    rumowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować