Ciasto jogurtowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na to ciasto dostałam od swojej ciotki, a po raz pierwszy upiekłam je na specjalną okazję, jaką były zaręczyny (moje i mojego obecnego męża). Od tamtej pory piekę je dosyć często.Ciasto to jest bardzo smaczne i lekkie. Uwielbiam jego delikatny krem. Cisto nadaje się wspaniale na letnie dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto jogurtowe:
    • 400 g jogurtu naturalnego
    • 3 jaja
    • 1i 1/4 szklanki cukru pudru
    • 7.5 dag masła
    • 1i 1/3 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sok z ½ cytryny

    Krem jogurtowy:
    • 2 galaretki czerwone
    • 2 łyżki żelatyny
    • 300g śmietany kremówki
    • 400g jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Jogurt wlać do miski. Wbić jaja i wsypać cukier, utrzeć. Masło roztopić i dodać przestudzone do utartego ciasta. Na koniec dodać mąkę i proszek. Upiec dwa placki. Sokiem z cytryny nasączyć ciasta.

    Galaretki rozrobić w dwóch szklankach wody. Wystudzić. Wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem. Gdy zastygnie pociąć wzdłuż na grube plastry.
    Smietanę ubić, dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Na koniec dodać jogurt.

    Przełożenie ciasta : Ciasto- masa- galaretka- masa- ciasto –masa- galaretka.

    Galaretki układa się na przemian.

Porady

Galaretki układa się na przemian.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować