Pyszne warstwowe egzotyczne ciasto z dodatkiem bananów i słodkiej śmietanki wraz z galaretką a całość pokrywa pierzynka z biszkoptu. Ciasto sprawdzi się na każdej imprezie, sprawdzi się jako tortowe bo jest dość wysokie :)
Ciasto jamajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno pianę, utrwalić cukrem, dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie wymieszać na końcu dodać ocet i ciasto wylać do formy. Piec w temp.160 stopni przez ok.25 minut. Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
2.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na końcu wlewamy letnia żelatynę i dzielimy na pół do jednej części kruszymy 1/2 drugiego blatu ciasta biszkoptowego i delikatnie mieszamy.
3.Dolny blat ciasta smarujemy dżemem i układamy ciasno połówki banana, całość zalewamy tężejącą galaretką. Wykładamy połowę śmietanki z okruszkami biszkoptu i przykrywamy drugą połową śmietanki. Całość obsypujemy drugim blatem ciasta co nam pozostało z masy. Schładzamy w lodówce.
Komentarze