Ciasto daktylowe z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko skondensowane i szklankę wody, wkładamy masło i suszone owoce. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła. Lekko studzimy.
2.Do miski przesiewamy obie mąki, sodę i sól. Dodajemy masę i gęsty dżem. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie wykładamy ciasto. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175-180 °C. Wyjmujemy.
3.Dżem morelowy podgrzewamy, gorącym smarujemy ciasto. Polewamy dekoracyjnie polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Komentarze