Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieram, wydrążam środek z nasionami i ścieram na tarce o dużych oczkach.
W dłoniach odciskam ją z nadmiaru wody.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na bok.
Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję olej – nie przerywając ucierania. Następnie dodaję cukier, aromat migdałowy, sodę oczyszczoną ,proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszam.
Do ciasta wbijam po jednym jajku a następnie dodaję mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dosypuję kakao i cukinię. Na samym końcu dodaję czekoladę i dokładnie mieszam.
Gotowe ciasto przekładam do brytfanny o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piekę w temperaturze 160C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczam wszystkie składniki polewy.
Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka.
Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Komentarze