Ciasto czekoladowe z cukinią

0 (0 ocen)

Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe… zdecydowanie coś dla smakoszy czekolady i dla tych, którzy odrobinę warzyw chcą przemycić w słodkościach.

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

    300 g mąki pszennej
    500 g cukinii (po obróbce)
    100 g miękkiego masła
    2 duże jajka
    100 g czekolady gorzkiej
    250 g cukru
    1/2 szklanki oleju
    3 łyżki kakao gorzkiego
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Polewa czekoladowa :
    100 g czekolady gorzkiej
    5 łyżek mleka
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieram, wydrążam środek z nasionami i ścieram na tarce o dużych oczkach.
    W dłoniach odciskam ją z nadmiaru wody.
    Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej i odstawiam na bok.
    Masło miksuję na puszystą masę i stopniowo dodaję olej – nie przerywając ucierania. Następnie dodaję cukier, aromat migdałowy, sodę oczyszczoną ,proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem mieszam.
    Do ciasta wbijam po jednym jajku a następnie dodaję mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dosypuję kakao i cukinię. Na samym końcu dodaję czekoladę i dokładnie mieszam.
    Gotowe ciasto przekładam do brytfanny o wymiarach 36 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto piekę w temperaturze 160C przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.

    Polewa czekoladowa:
    W małym rondelku rozpuszczam wszystkie składniki polewy.
    Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka.
    Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować