Ciasto capuccino z bitą śmietaną

4.5 (176 ocen)

  • 2 min

Ciasto jest bardzo smaczne. Doskonałe na różne okoliczności.

  • 2 min

Składniki:

  • *kakao do posypania.

    biszkopt

    *jajka 4 szt
    *cukier 4 szklanki
    *proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    *mąka 4 łyżki

    ***masa z bitej śmietany***

    *śmietana kremówka 36% 500 ml
    *cukier puder 2 łyżki
    *żelatyna lub zagęstnik do śmietany
    *capucino

    ***krem***

    *margaryna Kasia 1,5 kostki
    *mleko 2 szklanki
    *mąka zwykła 1 łyżka płaska
    *mąka ziemniaczana 1 łyżka płaska
    *cukier 3/4 szklanki
    *żółtka 5 sztuk dużych
    *capucino classic w proszku 5 łyżek płaskich
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto capuccino z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt i studzimy.

    Gotujemy szklankę mleka z cukrem, a do drugiej zimnej dodajemy żółtka, capucino i mąkę. Teraz tą suchą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy szybko - będzie gęstnieć jak budyń. Powstanie nam budyń o smaku capucino.
    Margarynę ucieramy z w makutrze na biało i stopniowo dodajemy budyń - zimny oczywiście. Ucieramy na jednolitą puszystą masę.

    Teraz robimy jak wolicie - albo dodajemy zagęstnik do śmietany lub rozpuszczoną żelatynę (2 łyżeczki w 1/2 gorącego mleka - i zanim dodacie to ostudźcie to). Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. A ten dodatek w postaci zagęstnika dodajemy przed ubijaniem a żelatynę już po ubiciu i wtedy musimy to delikatnie wymieszać.

    Na biszkopt układamy masę capuccino a na to śmietanę. Posypujemy kakao i wkładamy do lodówki do schłodzenia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować