Ciasto bananowe na zimno

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najlepsze ciasto jakie wymysliłam, pełne smaku słodkich bananów :) Gotowe do juz po 3 godzinach!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Podstawa:
    herbatniki - 6 paczek po 50g

    Masa 1:
    1 kg bananów ( ok 7 sztuk )
    1/3 szklanki cukru pudu
    2 galaretki cytrynowe
    250 g masła

    Masa 2:
    3 banany
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 galaretka cytrynowa
    2 duże jogurty greckie
    1 łyżka miodu
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyzki żelatyny

    Polewa bananowo-czekoladowa:
    1 tabliczka czekolady
    2 banany
    2 łyzki żelatyny
    1 łyżka masła
    2 łyżki smietanki 30 %
    sok z cytryny
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto bananowe na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę 1:
    Rozpuścić osobno 2 galaretki w 1 szklance gorącej wody i zostawić do stężenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać pokrojone banany i stężałe galaretki. Wszystko razem zblendować na jednolitą masę.
  • 2. Dużą blachę u mnie 30x40 cm wyłożyć herbatnikami. Wylać tężejącą masę i odstawić do lodówki.
  • 3. Przygotować masę 2:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i zostawić do stężenia. Banany pokroić i zblendować na gładką masę razem z jogurtami, cukrem pudrem i miodem. W osobnym naczyniu ubić kremówkę. Do garnka wsypać żelatyne i zalać 1/4 szklanki zimnej wody. Pozostawić do spęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia. Płynną żelatyne wlać szybko do ubitej kremówki i chwile miksować na najwyższych obrotach. Połączyc z reszta masy i odstawić do lodówki do stężenia.
  • 4. Stężałą 2 masę wykładamy na masę 1. Następnie wykładamy resztę herbatników i odstawiamy ponownie do lodówki.
  • 5. W tym czasie przygotowujemy polewę bananową. Banany blendujemy razem z sokiem z cytryny i podgrzewamy w garnku. Dodajemy czekoladę połamana na kawałki, masło, śmietankę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Całość chłodzimy i gdy zacznie tężeć polewamy na herbatniki. Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Do dekoracji można uzyć dowolnej posypki. Ciasto szybko nasiąka i jest gotowe już po 3 godzinach :) Na drugi dzień jest jeszcze lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować