Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybko, łatwo, smacznie. Ciasto dla niewprawnych kucharek i tych którzy nie mają czasu na skomplikowane wypieki

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka całe: 5 sztuk
    - cukier puder: 1 szklanka
    - mąka pszanna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - śliwki świeże: 1 kilogram
    - migdały w płatkach lub słupkach: 50 gramów
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - cukier do posypania: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywna pianę, dodając powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku nadal ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać ze sobą i zmniejszając obroty miksera do minimum powoli wsypywać do masy.
  • 2. Na wyłożoną papierem blaszkę wylać połowę masy i ułożyć na niej śliwki. Na to wyłożyć drugą połowę ciasta i znów ułożyć śliwki. Nie należy bać się zastosowania dużej ilości owoców. Ciasto biszkoptowe kojarzy nam się zwykle z czymś miękkim i niestabilnym, jednak dzięki użyciu dużej ilości mąki to ciasto jest pysznie biszkoptowe w smaku ale dosyć zwarte - bez najmniejszego problemu utrzyma ciężar owoców i uniemożliwi ich opadnięcie na dół.
  • 3. Śliwki posypać cynamonem, cukrem i płatkami migdałowymi.
    Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

    Do wypieku użyłam blaszki o wymiarach 25 X 30 cm.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować