Ciasto biszkoptowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek oddzielić od żółtek. Ubijać białka na sztywna pianę, dodając powoli cukier puder, następnie po jednym żółtku nadal ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia zmieszać ze sobą i zmniejszając obroty miksera do minimum powoli wsypywać do masy.
2. Na wyłożoną papierem blaszkę wylać połowę masy i ułożyć na niej śliwki. Na to wyłożyć drugą połowę ciasta i znów ułożyć śliwki. Nie należy bać się zastosowania dużej ilości owoców. Ciasto biszkoptowe kojarzy nam się zwykle z czymś miękkim i niestabilnym, jednak dzięki użyciu dużej ilości mąki to ciasto jest pysznie biszkoptowe w smaku ale dosyć zwarte - bez najmniejszego problemu utrzyma ciężar owoców i uniemożliwi ich opadnięcie na dół.
3.Śliwki posypać cynamonem, cukrem i płatkami migdałowymi.
Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze