Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Bardzo aromatyczne, idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Najlepsze jednak jest zaraz po upieczeniu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dag masła
    1 łyżka bułki tartej
    0,5 kg śliwek węgierek
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mleka
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Śliwki wydrylować, przeciąć na pół i poukładać na tortownicy skórką do góry.
    Żółtka jajek utrzeć z 3 łyżkami cukru i z mlekiem. Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Z białek ubić pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru. Pianę połączyć z ciastem. Ciastem zalać ułożone w tortownicy śliwki.
    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumieni (ok. 30-35 minut do tzw. suchego patyczka). Gorące, wyjąć w formy, odwrócić do góry dnem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Porady

To prosty do przygotowania placek z owocami. Idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, obowiązkowy w sezonie jesienno zimowym. Można przygotować do z innymi owocami - np. jabłkami czy gruszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować