Torcik na szybko

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bez pieczenia! Idealne połączenie bananowego budyniu, brzoskwiń z bezą. Prostota wykonania i oryginalność smaku w jednym. Pomysł zaczerpnięty z bloga "Mała cukierenka".

  • 20 min

Składniki:

  • Spód:
    175 g pokruszonych herbatników
    100 g miękkiego, prawdziwego masła
    Masa:
    0,5 l nektaru bananowego
    1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy(na jeden litr)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/2 puszki brzoskwiń (opcjonalnie)
    Na wierzch:
    250 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    50 g pokruszonej bezy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Herbaty

Torcik na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki bardzo drobno kruszymy i mieszamy z masłem do uzyskania zwartej konsystencji. Wykładamy "ciastem" tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) o śr. 24 cm i wstawiamy do lodówki na czas robienia masy.
  • 2. Z 0,5 l nektaru bananowego odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w niej budyń, dodajemy również cukier wanilinowy. Resztę soku zagotowujemy i dolewamy pół szklanki nektaru z rozmieszanym budyniem. (po prostu gotujemy budyń na nektarze bananowym:))
  • 3. Gorącą masę wylewamy na spód z herbatników, do środka wkładamy pokrojone w paseczki brzoskwinie. Kiedy masa ostudzi się, wkładamy tortownicę do lodówki na ok.3 godziny.
  • 4. Po schłodzeniu się ciasta, ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem, wykładamy na masę budyniową.
  • 5. Bezy wykładamy na bitą śmietanę w całości lub kruszymy na drobne kawałeczki, wg uznania.

Porady

Torcik można zrobić z podwójnej porcji, wtedy będzie wyższy:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Budyń Herbatniki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować