Tarta karmelowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć tortownicę, również na brzegach na wysokość ok. 3 cm. Wstawić do lodówki na czas robienia masy karmelowej.
2.Do garnuszka wlewamy 300 ml śmietanki 30%, wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając przez ok. 20 minut do uzyskania jasnej masy karmelowej.
3.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.
4.Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na upieczony spód. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową. Studzimy.
5.Ubijamy resztę śmietany 30% z cukrem wanilinowym. Wykładamy na wierzch. Dekorujemy wg uznania orzechami, domową nutellą czy startą czekoladą. Schładzamy przez całą noc w lodówce.
Komentarze