Tarta karmelowa z bananami

2 (1 ocen)

  • 30 min

Szybka tarta, która łączy smak bananów z karmelem i orzechami.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    250g mąki
    50g cukru
    125g masła

    wierzch:
    120g jasnego brązowego cukru lub zwykłego
    500ml śmietanki 30%
    4 duże dojrzałe banany
    sok z połowy cytryny
    1 opakowanie cukru wanilinowego

    dodatkowo:
    nutella z orzechami laskowymi (wg przepisu pani Joanny55)
    orzechy do dekoracji

Tarta karmelowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć tortownicę, również na brzegach na wysokość ok. 3 cm. Wstawić do lodówki na czas robienia masy karmelowej.
  • 2. Do garnuszka wlewamy 300 ml śmietanki 30%, wsypujemy cukier i doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając przez ok. 20 minut do uzyskania jasnej masy karmelowej.
  • 3. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zarumienienia w temp. 160 stopni Celsjusza.
  • 4. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny, wykładamy na upieczony spód. Polewamy jeszcze ciepłą masą karmelową. Studzimy.
  • 5. Ubijamy resztę śmietany 30% z cukrem wanilinowym. Wykładamy na wierzch. Dekorujemy wg uznania orzechami, domową nutellą czy startą czekoladą. Schładzamy przez całą noc w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy