Czekoladowa pierzynka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie puszystego musu ze spodem migdałowo-czekoladowym. Pyszny deser dla miłośników białej i gorzkiej czekolady.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:
    6 białek
    150 g cukru pudru
    75 g płatków migdałów (lub obranych migdałów lub obranych orzechów laskowych), zmielonych
    3 płaskie łyżki kakao
    100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

    Mus:
    6 żółtek
    700 ml śmietanki 30%
    100 g prawdziwego masła
    300 g białej czekolady
    4 łyżki cukru pudru
    dodatkowo łyżeczka kakao do oprószenia musu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy

Czekoladowa pierzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Z białek ubijamy pianę, stopniowo zwiększając obroty miksera, na końcu dodajemy cukier puder-również stopniowo.
  • 3. Do ubitych białek dodajemy kakao (najlepiej przesiane), płatki migdałów oraz posiekaną czekoladę. Wszystko mieszamy szpatułką, bądź mikserem na najniższych obrotach.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
    W międzyczasie przygotowujemy mus.
  • 5. Do miski wbijamy żółtka oraz wlewamy 200 ml śmietany 30%. Miskę umieszczamy w garnku, z gotującą się na wolnym ogniu wodą (miska nie powinna dotykać wody!) Mieszamy przez ok. 10 minut. Zdejmujemy miskę znad pary. Dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz połamaną białą czekoladę, całość mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Studzimy.
  • 6. Resztę śmietany 30% ubijamy, dodajemy cukier puder pod koniec miksowania.
  • 7. Do masy czekoladowej dodajemy po 2 łyżki ubitej śmietany 30%. Delikatnie mieszamy.
  • 8. Na upieczony, ostudzony spód wykładamy mus z czekolady i śmietany. Schładzamy przez całą noc w lodówce.

Porady

Mus należy przygotować bardzo starannie, nie można dopuścić do ścięcia się żółtek oraz do przedostania się wody do masy, czy zanurzenia miski w gotującej się wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Gorzka czekolada Kakao Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować