Słodka teściowa

4.49 (142 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Popularne ciasto w wersji z brzoskwiniami i galaretką. Z przepisu Siostry Anastazji.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciemny biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2-3 łyżeczki gorzkiego kakao

    Jasne ciasto:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    80 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki suchego maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    5 żółtek
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 cukier waniliowy (16g)
    25 dag masła
    6 łyżek cukru pudru
    1 l mleka

    Wierzch ciasta:
    1 puszka brzoskwiń
    2 pomarańczowe galaretki
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Słodka teściowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny.
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia- dużą blachę. Piec w temp. 180°C ok. 30-40 min.
  • 2. Jasne ciasto.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórka kokosowe, mak, proszek do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.
  • 3. Masa.
    Mleko i cukier waniliowy przelać do garnka. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do gotującego się mleka. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć masło z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
  • 4. Wierzch ciasta.
    Rozpuścić galaretki w 2 szklankach wrzątku. Pokroić brzoskwinie w cienkie plastry.
  • 5. Przełożenie ciasta:
    ciemny biszkopt, masa, jasne ciasto, masa, ciemny biszkopt, masa, brzoskwinie, galaretka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować