Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajka, śmietanę. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i spójne. Dzielimy całość na 2 części. Jedną wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do zamrażarki na ok. 1 h.
2.Na spód ciasta rozsypujemy bułkę tartą. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy połówkę jabłka na 8 plasterków. Układamy na cieście w blaszce.
3.Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, ale z 750 ml mleka.
4.Gorący budyń wykładamy na jabłka.
5.Ciasto z zamrażarki ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy na wierzch ciasta w blaszce.
6.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez ok.45 minut.
7.Upieczoną szarlotkę posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.
Porady
Spód ciasta można zapiec przed wyłożeniem jabłek i budyniu przez ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
Komentarze