Proste i szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia z delikatną nutką rumu. Smakuje wszystkim, którzy spróbowali.
Składniki:
na blachę o średnicy ok. 23 cm
- paczka okrągłych biszkoptów
- 30 ml rumu
- sok z połowy cytryny
- puszka ananasów
- paczka budyniu waniliowego
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- kilka kostek czekolady gorzkiej i kilka orzechów włoskich do dekoracji
Ciasto ananasowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Kilka można pozostawić do dekoracji.
2.Odmierzamy ¼ szklanki soku z ananasów i rozprowadzamy w nim budyń. Pozostały sok zagotowujemy, a następnie wlewamy do niego mieszankę z budyniem i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
3.Masło ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Do masy dodajemy wystudzony budyń oraz kakao i miksujemy na jednolitą masę. Na koniec do masy dodajemy kawałki ananasów i mieszamy.
4.Przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptów: rum mieszamy z sokiem z cytryny.
5.Tortownicę wykładamy biszkoptami i nasączamy je przygotowanym ponczem. Na warstwę biszkoptów układamy połowę masy. Następnie układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy je i układamy pozostałą masę.
6.Ciasto dekorujemy startą czekoladą, orzechami i kawałkami ananasów i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Komentarze