Ciasto 3 bit

4.5 (140 ocen)

Robiłam i jadłam je już bardzo dużo razy :D Połączenie śmietany z masą krówkową i herbatnikami jest wyśmienite ! Ciasto bardzo zbliżone smakiem do batona 3 bit. Polecam!

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    500ml. mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    200g. masła

    Dodatkowo:
    1 puszka masy krówkowej (400g.)
    500ml. śmietanki 36%
    1 śmietan – fix
    1 mleczna czekolada, starta na drobnych oczkach
    2 łyżeczki cukru pudru
    około 65 sztuk herbatników maślanych
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Herbaty

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl. mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić mąki i żółtka, dokładnie wymieszać. Wlać do gotującego się mleka, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan – fixem.
  • 3. Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 34x23cm. Wysmarować je kasą krówkową i przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę budyniową i znów przykryć herbatnikami. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Posypać startą czekoladą. Schłodzić około 2 godzin do stężenia mas. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować