(na dużą blachę)
-3-4 paczki herbatników po 130 g
-1 masa krówkowa kajmakowa
-400 g śmietany kremówki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 fixy do śmietany
-100 g czekolady deserowej
-2 budynie waniliowe
-3/4 l mleka
-100 g masła / margaryny w temp. pokojowej
-cukier waniliowy
1.Gotujemy gęsty budyń (2 budynie na 3/4 l mleka) i dajemy do schłodzenia. Na dno formy układamy warstwę herbatników. Na herbatniki nakładamy równo masę krówkową (w temp. pokojowej lepiej się rozsmarowuje). Gdy budyń przestygnie, ucieramy go z masłem na gładką i jednolitą masę. Następnie masę budyniową wykładamy na herbatniki. Na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy 2 fixy i ubijamy na sztywno. Smarujemy warstwę śmietanki na wierzchu, a na to posypujemy startą czekoladę. Całość wkładamy na min. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie herbatniki idealnie zmiękną. Deser przechowujemy w lodówce.
Porady
warstwę herbatników można zastąpić biszkoptami lub krakersami.
Komentarze